27 juni 2010
25 juni 2010
Vrijheid van meningsuiting
Het is een algemeen goed. Vrijheid van meninguiting. Iedereen mag zeggen wat hij of zij vind.
Jammer. Er is in mijn optiek niet goed nagedacht over de interpretatie van deze drie woorden die met zoveel regelmaat worden gebezigd door de Nederlandse pers.
Dat je vrij je mening mag uiten, is logisch. Wat echter vergeten is, is dat je wel een mening gevormd moet hebben, wil je deze mogen verkondigen. En daar wringt de schoen. Meningen worden vaak ondoordacht, zonder schroom verkondigd als de enige echte waarheid. Maar al te vaak, blijkt dat de verkondiger, geen enkel idee heeft waar hij het precies over heeft, laat staan goed nagedacht heeft over de consequenties van deze ondoordachte uitspraken.
Er wordt helaas ook te weinig nagedacht over de consequenties die een recht met zich mee brengt. Aan een recht, hangt altijd een plicht. Ik denk, dat wij bij het opstellen van rechten, de daarbijbehoorende plichten niet moeten vergeten. Naar mijn idee, dien je, wanneer je een mening uit, ook het geduld te hebben, naar andermans mening te luisteren. Je hebt de plicht, wanneer je je mengt in een discussie, jouw mening bij te stellen, wanneer dit nodig blijkt te zijn. Je dient je te beseffen dat je anderen pijn kunt doen door jouw mening, maar dat je ook pijn gedaan kunt worden. Kun je deze plicht niet aan, dan moet je je afvragen of je thuis hoort in een land met vrijheid van meningsuiting, vind je van wel, dan is de vraag of je je moet mengen in een discussie.
Daarnaast blijkt, dat juist goed doordachte meningen, moeilijk te verkroppen zijn door bepaalde mensen. In sommige situaties zijn deze dus niet vrijuit te zeggen. mensen worden ontslagen uit publieke functies, omdat zij een mening verkondigen die niet correspondeerd met de mening van de politieke partij die zij aanhangen. Kortom, vrijheid van ontwikkelde meninguiting moet kunnen, maar neem ook de tijd de ander aan te horen en de argumenten mee te wegen in de ontwikkeling van jouw ideeën. Accepteer dat je pijn gedaan kan worden en dat een mening jou pijn kan doen. Maar denk vooral goed na of je baas dezelfde mening ontwikkeld heeft, voordat je jouw mond open trekt. ;)
Labels: artikel, grondrecht, mening, meninguiting, ontslag, plichten, rechten, uiting, vrijheid, Vrijheid van meninguiting